De afgelopen maanden hebben jullie de naam Fabryk-Werkt! vast al een paar keer horen vallen. Maar wat is nu precies dit nieuwe project van ons? Graag vertel ik je er meer over.

Vorig jaar oktober zijn we stap voor stap verhuist naar onze nieuwe locatie in Donkerbroek. Waar we in 2016 begonnen met een kantoortje aan huis, 1 computer en een omgebouwde garage waar we onze voorraad kwijt konden, barstten we nu echt uit onze voegen! 

Na een periode van zoeken en panden bekijken kwam de oude
melkfabriek in Donkerbroek op ons pad. Hoe toepasselijk dat we kunnen werken
vanuit een oude fabriek terwijl het ook onze bedrijfsnaam is! Dit moest zo
zijn, vol enthousiasme gingen we aan de slag. Stap voor stap, alle ruimtes werden
voorzien van plafons, nieuwe verf en behang. En nee, nog steeds is het niet af.
Ons bedrijf groeit ook door en we hebben nu eenmaal niet de onbeperkte middelen
om alles in 1 keer aan te pakken.

Ontwerpen, ondernemen en marketing. Ik vind het prachtig! Het geeft
me zoveel energie en ik krijg er een kick van als de plannen die je hebt bedacht
ook echt werken! Gaat het dan allemaal zo gemakkelijk? Nee natuurlijk niet. Ons
team, maar ook Sytze en ik werken ons bij tijden helemaal over de kop om alles
voor elkaar te krijgen. Het komt ons echt niet aanwaaien, en dat hoeft ook
niet. Als het dan uiteindelijk wel lijkt te werken dan is de voldoening alleen
maar groter.

Waarom Fabryk-Werkt! ?

Nu al onze ruimtes in de Fabryk een bestemming krijgen is het tijd voor ons nieuwste project.  Met Fabryk-Werkt! Gaat een langgekoesterde wens in vervulling.  Als geen ander weten wij dat werken en meedraaien in de maatschappij helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Morgen is het 12 jaar geleden dat mijn grote liefde een ongeluk overkwam. Sytze viel tijdens dak werkzaamheden 8 meter naar beneden en brak tijdens zijn val o.a. zijn rug en liep hij ernstig hoofdletsel op.  Met een traumahelikopter werd hij in allerijl naar het UMCG gebracht. Een hele onzekere periode brak aan, Terwijl in heel Groningen op 30 april Koninginnedag werd gevierd wisten wij niet of Sytze het zou overleven. Na meerdere operaties, een periode van coma, en longontstekingen krabbelde Sytze langzaam aan weer op.  Hij was 24 toen hem dit bizarre ongeluk overkwam, een jong, sterk en gezond lichaam en geest hebben hem er weer bovenop geholpen. Een periode van revalideren, maar ook in kaart brengen in hoever zijn hersenletsel blijvende schade heeft aangericht.

Gelukkig kunnen wij niet anders zeggen dat hij een engeltje op zijn
schouder heeft gehad. De blijvende schade is beperkt gebleven en is voor mensen
die het niet weten niet eens merkbaar. Sytze werkt weer zowel volop voor het bouwbedrijf
als voor Fabryk Design.

back in full swing!

Wij weten dus als geen ander dat het ook heel anders had kunnen aflopen, en daarom vinden wij het heel bijzonder dat we nu dit prachtige project kunnen opstarten vanuit deze locatie. Met Fabryk Werkt bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om mee te draaien in ons bedrijf. Een lichamelijke of geestelijke beperking hoeft geen belemmering te zijn! Wij kijken naar wat wel kan! Deze bijzondere vorm van dagbesteding betekent: volwaardig meedraaien in het bedrijf, in je eigen tempo en ritme. Jongeren kunnen aan de slag in de werkplaats en showroom. De dagelijkse begeleiding is zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke zorgvraag van de client. De spil van FBRK-Werkt! Is Anieka Hofstra, ze is gecertificeerd begeleider en verzorgende IG. Ze is ervaren en gedreven in het werken in de zorg. Zij gelooft in de talenten van deze jongeren en denkt in mogelijkheden. We hebben contracten met de volgende gemeentes: Opsterland, West-Stellingwerf en Oost-Stellingwerf.

Samen werken aan de toekomst binnen een veilige plek bij FBRK-Werkt! Het doel is puur om deze doelgroep een volwaardige, maatschappelijke rol te geven door middel van werk. Fabryk Werkt heeft geen winstoogmerk en is niet afhankelijk van deze medewerkers. Daarom is er veel ruimte voor een individuele aanpak. Iedere jongere kan in zijn eigen tempo meedraaien. Het gaat om een vorm van “dagbesteding” omdat het is bedoeld voor jongeren met een indicatie. Maar de term dagbesteding dekt wat ons betreft niet helemaal de lading. Bij FBRK-Werkt! hoor je bij het team Fabryk en werk je samen met veel collega’s aan het eindproduct. Bovendien draag je bij aan een positieve (werk)sfeer wat weer doorwerkt op de goede beleving van klanten.

We zijn er NU helemaal klaar voor om deelnemers te begeleiden in het arbeidsproces. En we staan dan ook te springen om te kunnen beginnen!

De sterke punten van FBRK-Werkt! zijn: – Kleinschalig en persoonlijk, we starten met maximaal 4 à 6 jongvolwassenen. Bij FBRK kun je binnen elke tak van het bedrijf werk uitproberen. – Je doet ideeën op door verschillende soorten collega’s: designers, kantoormedewerker, timmerman, etc. – Professionele begeleiding en ondersteuning heeft tot doel de talenten te ontwikkelen en persoonlijke voldoening te geven. Het streven is, indien mogelijk, te begeleiden naar een betaalde baan. Je bent volwaardig onderdeel van het team Fabryk Design, iedereen werkt mee aan het eindproduct.

Op 11 mei organiseren we een open dag waar we jullie graag voor uitnodigen! We geven dan een kijkje achter de schermen bij Fabryk Design en jullie kunnen kennismaken met Fabryk Werkt!

Wij zijn  super trots op deze beide bedrijven en willen jullie graag meenemen in het verhaal van Fabryk!

Liefs, Esther